seofulle logo

Google sıralama kriterleri nelerdir?

seo-stratejisi

Google sıralama logaritmalarını düzenli olarak değiştirse de Google bizlere ana sıralama kriterlerinin neler olduğu hakkında bizlere ipuçları vermektedir. Bu yazımızda sizlerle Google arama motorunda üst sıralarda yer almak hangi kriterleri karşılamamız gerektiğinden detaylı olarak bahsedeceğiz.

Domain yaşı

Google ana sıralama kriteri olarak sitenin domain yaşını dikkate alır. Sitenizin yaşı 3 den fazla ise yeni alınmış veya bir yaşından daha az bir rakip siteye göre daha üst sıralarda yer alması muhtemeldir.

Otoriter bağlantı sayısı

Otoriter bağlantı SEO terimi ile söylemek gerekirse backlinkler yüksek kaliteli sitelerden geliyorsa sıralamanızı o kadar iyi olarak etkileyecektir. Düşük domain otoritesine sahip sitelerden backlink almak size faydadan çok zarar getirecektir. Youtube, Twitter, veya benzeri otoriter sitelerden alınan backlinkler sitenizin sıralamasına olumlu yansıyacaktır.

Özgün içerik

Sitenize düzenli olarak içerik girişi yaparsanız düzenli olarak arama motorlarına sinyal gönderirsiniz. Düzenli olarak 1500 kelime üzeri blog yazısı yazmanız durumunda Google ve diğer arama motorları bu içerikleri düzenli olarak indeksler ve üst sıralarda yer vermeye başlar.

Anahtar kelime

Sitenizin sayfalarının anahtar kelimeleri içeriği ile benzer olmalıdır. Örneğin sayfanızın içeriği çiçek satmak ile alakalı ise sayfanızın başlık veya açıklama kısmında mutlaka çiçek satışı vb kelimeler geçmesi gerekiyor.

İç link yapısı

Site sayfalarınızın içerik yapısında sitenizin diğer sayfalarına bağlantı vermeniz sitenizin sıralamasına olumlu etki edecektir. Bu verdiğiniz bağlantının alakalı bir sayfa olması gerekmektedir.

Mobil tasarım

Sitenizin mobil tasarımı olması sizi mobil tasarımı olmayan rakip sitelere göre daha üst sıralara taşır.

Site hızı

Sitenizin 1.5 saniyeden önce açılması sitenizden çıkma oranını düşürecek ve sitenize girmek isteyen kullanıcılar uzun süre beklemek zorunda kalmadan istediği sayfaya ulaşabilecektir. Google son açıkladığı sıralama kriterlerine göre site açılış hızına önem vermekte ve siteleri buna göre sıralamaktadır.

Etkileşim oranı

Sitenizde olan bir blog yazısının veya sitenizde yer alan bir görselin sosyal medya üzerinde çokça paylaşılması o yazının veya görselin rakiplerine göre daha üst sıralarda yer aldığı bir gerçektir.

Dofollow / Nofollow backlink oranı

Dofollow backlink ve nofollow backlink nedir ilk önce onu açıklayalım. Dofollow backlink aldığınız siteyi sizin sitenize referans olarak kefil olduğunuzu düşünebilirsiniz. Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyiz. Dofollow link aldığınız site sizin sitenize ben bu siteye tam manasıyla referans oluyorum demektedir. Google bu dofollow link verilen siteyi ve veren siteyi inceleyip bir puanlama oluşturuyor ve ona göre bir analiz yapıp sıralamayı oluşturuyor. Nofollow backlink için ise Google farklı bir puanlama sistemi uygulayıp ona göre bir analiz ve sıralama algoritması belirliyor. Dofollow nofollow oranı olarak en iyi oranın %50 dofollow ve %50 nofollow olarak backlink oluşturulmasını tavsiye etmekteyiz.

Site görselleri

Site görsellerinin adları ve alt textlerini sitenin içeriğine uygun olarak oluşturmanız sitenizin görsellerinin Google görsel arama ve diğer arama motorlarındaki görsel aramalarda ön sıralarda yer almasına yardımcı olur.

seofulle

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir